Шарахматова Тетяна Євгенівна
директор навчально-наукового інституту харчових технологій ім. М.О. Грішина
кандидат технічних наук, доцент
Практичний досвід:
Шарахматова Т.Є. у 1990 р. здобула диплом спеціаліста за спеціальністю «Технологія молока та молочних продуктів» в Одеському технологічному інституті харчової промисловості ім. М.В.Ломоносова і отримала кваліфікацію інженера-технолога.
У 1993 р. Тетяна Євгенівна захистила кандидатську дисертацію на тему «Технологія питного молока геродієтичного призначення» за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних і рибних продуктів та здобула ступінь кандидата наук.
2002 р. – Шарахматова Т.Є. отримала вчене звання доцента і переведена на посаду доцента кафедри технології молока та сушіння харчових продуктів.
З 2013 р. – Шарахматова Т.Є. займає посаду декана факультету Технології та товарознавства харчових продуктів і продовольчого бізнесу.
2014 р – Під керівництвом Шарахматової Т.Є. на факультеті було ліцензовано спеціальність Технологічна експертиза та безпека харчової продукції. Випусковою кафедрою за цією спеціальністю є кафедра Харчової хімії та експертизи.
2018 р. – Тетяна Євгенівна займає посаду доцента кафедри харчової хімії та експертизи ОНАХТ за сумісництвом.
Викладає наступні дисципліни:
«Технології харчових виробництв» (СВО бакалавр, спеціальність 181-Харчові технології); «Проєктування підприємств харчової галузі» (СВО бакалавр, спеціальність 181- Харчові технології, ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»); керівник курсових робіт і дипломних робіт СВО бакалавр та магістр ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Шарахматова Т.Є. має 102 публікації, з них 66 – наукового та 10 – навчально-методичного характеру, в т.ч. 32 наукових публікацій в фахових виданнях України, в тому числі 5 надруковано у виданнях, що цитуються в базах Scopus та Web of science, 6 патентів на корисну модель та 3 патенти на винахід.
Сфера наукових інтересів:
харчова технологія; розробка технології морозива спеціального призначення; експертиза харчових продуктів.
E-mail: sharahmatova@ukr.net
Чабанова Оксана Борисівна
заступник директора ННІХТ ім. М.О. Грішина
кандидат технічних наук, доцент
Практичний досвід:
Перша вища освіта (1990-1996 рр.) – кваліфікація: спеціаліст інженер-технолог, спеціальність: «Технологія зберігання і переробки зерна» (Одеська державна академія харчових технологій);
Інженер-технолог на молочному Українсько-італійському підприємстві СП «Одиталат» м. Одеса (1996-1997 рр.);
Друга вища освіта (1997-2001 рр.) – кваліфікація: економіст, спеціальність: «Облік і аудит» (Одеська державна академія харчових технологій);
2001 р. – 2006 р. – асистент кафедри технології молока та сушіння харчових продуктів;
2002 – захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 05.18.12 «Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв», тема «Сушіння вівсяної крупи у завислому шарі» і отримала науковий ступінь кандидата наук;
2006 р. – дотепер – доцент кафедри технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси;
2004 р. – 2016 р. – заступник декана факультету Технології харчових продуктів, парфумерно-косметичних засобів, експертизи та товарознавства;
2022 р. – 29.08.2024 – заступник декана факультету Експертизи, біотехнології, харчової інженерії, підприємництва та торгівлі.
Стаж науково-педагогічної роботи: 23 роки
Загальний стаж роботи: 33 роки
Сфера наукових інтересів:
Розробка та удосконалення технологій сушіння тваринної і рослинної сировини; харчового казеїну та казеїнатів; безлактозних і низьколактозних молочних продуктів, зокрема безлактозних молочних концентратів на основі вторинної молочної сировини, безлактозного і низьколактозного морозива, десертів, кисломолочних паст тощо; технологій молочних, сироваткових і молочно-сироваткових концентратів, отриманих із застосуванням мембранних методів; контроль якості та безпечності харчової продукції.
Викладає наступні дисципліни:
Теоретичні основи харчових технологій; Технології харчових виробництв (Розділ «Технології жирів і жирозамінників»); Комплексна переробка вторинної молочної сировини; Раціональне використання відходів молочної та олійно-жирової галузей; Контроль якості, безпека та екологія в галузі (НАССР та GMP); Сучасні методи оцінки якості та визначення фальсифікації харчових продуктів.
Є автором більше 150 наукових і науково-методичних праць, у тому числі 1 навчальний посібник, 11 патентів, з них 8 патентів на корисну модель та 3 патенти – на винахід.
E-mail: oksana_chabanova17@ukr.net
Атанасова Віта Вікторівна
заступник директора ННІХТ ім. М.О. Грішина
кандидат технічних наук
доцент кафедри Технології ресторанного і оздоровчого харчування.
Практичний досвід:
У 2006 р. закінчила ОНАХТ за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» (магістр).
У 2012 р. захистила дисертацію на здобуття кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.16 — технологія харчової продукції.
У 2016 р. отримала звання доцента.
Наукові інтереси пов’язані з практичними аспектами створення продукції оздоровчого призначення з використанням сировини білкової і полісахаридної природи.
Є автором більше 120 наукових і науково-методичних праць, у тому числі 3 моногафії, 3 статті надруковано у виданнях, що цитуються в базах Scopus та Web of science, 15 патентів на корисну модель.
Протягом багатьох років була кращим куратором факультету, в 2022 р. – Кращий куратор університету. В 2021 р. одержала перемогу в незалежному конкурсі «Улюблений online викладач».
Відповідає за міжнародну практику по університету, за міжнародну діяльність інституту та кафедри, проходить міжнародні стажування, приймає участь у програмі академічної мобільності Erasmus+.
E-mail: vitaatanasova@gmail.com
Чкан Дарія Анатоліївна
інспектор інституту
Студентка навчально-наукового інституту харчових технологій ім. М.О. Грішина, СВО «Бакалавр», спеціальність 181 «Харчові технології», освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Найдьонова Людмила Сергіївна
секретар інституту
Студентка навчально-наукового інституту харчових технологій ім. М.О. Грішина, СВО «Магістр», спеціальність 181 «Харчові технології», освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»